SX Spezial Finesse Jig

Vissen met een Jighead

Een jighead is een haak waarbij aan het begin van de haak een bolletje lood gegoten is. Een jighead, ook wel jigkop of loodkop genoemd, wordt gebruikt in combinatie met een shad of andere types kunstaas.

 

In principe heb je twee hoofdvormen: ronde en afgevlakte jigheads. Daartussen in zijn er dan nog talrijke afwijkende modellen die vaak gemaakt zijn voor een bepaald soort shad of om er meer als een viskop uit te zien.

afgevlakte loodkopSX Spezial Finesse Jig

Rond versus afgevlakt

De ronde vorm ondervindt de minste weerstand in het water, waardoor hij het snelst zakt aan een vrije lijn en hierdoor het best tegen de bodem gehouden kan worden. Wat bij bv. het vertikalen zijn nut heeft.

Een loodkop met een afgevlakte onderkant heeft daarentegen meer weerstand en krijgt hierdoor een langere zweeffase bij het afdalen.

Ook zorgt de afgevlakte onderkant ervoor dat de shad bij het neerzetten op de bodem met zijn staart een stukje van de bodem blijft zweven.

Montage stappenplan

Albright knoop

01. knoop

De fluorocarbon (+-2m) wordt door middel van een albright knoop aan de hoofdlijn bevestigd. 

halve bloedknoop

02. Halve bloedknoop

Vervolgens bevestig je de fluorocarbon met de halve bloedknoop aan de loodkop.

bevestigen shad

03. Bevestigen shad

Het bevestigen van een shad op de loodkop kan een beetje oefening vergen. Stap 1 is afmeten waar de haak  uit de shad zal komen. Stap 2 is een merkteken maken waar de haak uit de shad zal komen. Voor stap 3 en 4 hou je er rekening mee dat je haak voldoende boven de shad zal uitkomen zodat de inhaak opening groot genoeg is. Het kan zijn dat je de shad gewoon in het midden van de shad op de haak kan oprijgen, maar het kan ook zijn dat je de shad iets meer naar boven moet oprijgen. Vervolgens duw je de shad over de haak tot aan het merkteken en laat je de haak daar terug naar buiten komen. 

jighead uitleg

De bedoeling is dat de shad zijn originele en natuurlijke vorm terug aanneemt na het oprijgen.

Tabel haakmaat bij grootte van shad

 

Haakmaat Lengte shad
6 2-4 CM
4 3-5 CM
2 4-7 CM
1 5-9 CM
1/0 6-10 CM
2/0 7-12 CM
3/0 9-14 CM
4/0 12-16 CM
6/0 14-18 CM
8/0 18-23 CM
10/0 23-30 CM

Veel succes!

Thanks! Copy your coupon code

Luregoblin-5%

Minimum order of $25

Ontvang 5% korting
×